Rože

Seniorji 55+: Koktajl za dušo in telo

»Seniorji 55+: Koktajl za dušo in telo« - nov turistični paket za seniorje na območju Kamnika.

Testno izvedbo novega turističnega paketa za generacijo 55+ v območju Kamniku je skupina Italijanov ocenila kot odličen in bila navdušena nad lepotami naših krajev. Turistični paket na Madžarskem pa je ocenjevala skupina seniorjev iz Slovenije, ki je hkrati s harmoniko in petjem promovirala našo državo. Interes vseh vključenih je, da takšen paket postane stalna ponudba.

Namen projekta SORT je oblikovati turistični paket posebej namenjen generaciji starejši od 55 let. Cilja tega projekta sta dva. Prvi je spodbujati to starostno skupino k potovanju in spoznavanju drugih dežel, še posebej izven glavne turistične sezone. Pri tem je mišljen tako turistični del, kot tudi spoznavanje lokalnega prebivalstva in njihovih navad. Drugi, enako pomemben del, pa je prostovoljstvo - turiste želimo vključiti v eno od prostovoljnih aktivnosti na destinaciji. V projektu sodeluje 7 držav – Slovenija, Grčija, Italija, Hrvaška, Bolgarija in Madžarska. Vsaka je pripravila 10 dnevni turistični program, skrajšano 6 dnevno različico pa so to jesen testirali štirje seniorji iz partnerske države. Projekt z akronimom SORT je sofinanciran v okviru EU programa COSME, nosilec aktivnosti v Sloveniji pa je zadruga Jarina. Seniorji 55+: Koktajl za dušo in telo Turistični program v Sloveniji je osredotočen na širše območje Kamnika in ga je zasnovala pet članska lokalna delovna skupina - skupina strokovnjakov s področja turizma, športa, psihologije, geomantike in ekonomije. Program izhaja iz kulturnih, naravnih in etnografskih značilnosti območja Kamnika in potreb starejših oseb. Sestavljajo ga trije deli: fizična aktivnosti, kultura v širšem pomenu ter hrana za dušo, zato smo program poimenovali kar »Seniorji 55+: Koktajl za dušo in telo«.

    

Večino programa so uživali v Termah Snovik - ekosvet termalnih užitkov. Zadnjo noč pa preživeli v lesenih hišicah v Eko resortu pod Veliko, pred odhodom domov pa jih je pred vrati pričakal pastirski zajtrk. Gostje so dan začeli z jutranjo telovadbo – pozdrav soncu, čez dan imeli vodno telovadbo in tečaj plavanja z osebnim trenerjem, v večernem času z baklami odšli do izvira termalne vode ipd. Pokazali smo jim znamenitosti Kamnika, lokalno kulinariko in »Okuse Kamnika« pa so spoznavali v gostilnici in kavarni Pri podkvi, v kavarni, gostilni in galeriji Majolka in v gostilni Pri planinskem orlu. Za Kamnik so značilne močne energijske točke, kar smo v programu uvrstili pod »hrana za dušo«. Tako smo jih popeljali v Zdravilni gaj Tunjice ter do čudovite soteske Predaselj v Kamniški Bistrici. V prostovoljskem delu programa so gostje z dijaki Gimnazije in srednje šole Kamnik oblikovali glino v KUD Hiša keramike, zakaj pa ne majolka pod vodstvom Tatjane Hlačer kar je bila tudi priložnost za medgeneracijsko izmenjavo (npr: tudi babice bi rade razumele vnuke). Zadnji večer pa so v »Popotniški kavarni 55+« preživeli s študenti italijanskega jezika oz študenti, ki ta jezik govorijo, iz Društva Lipa Domžale – Univerza za tretje življenjsko obdobje pod mentorstvom profesorice Vere Leban. Kavarna je bila prostor, kjer so se seniorji iz tujine in domačini pogovarjali o svoji domovini, navadah in tradiciji pa tudi o čisto vsakdanjih rečeh. Med drugim so gostje spoznali pomen univerz za tretje življenjsko obdobje v Sloveniji, ga. Marjana Brlec pa je predstavila aktivnosti Društva upokojencev Kamnik.

     

Naši štirje seniorji so ocenili madžarski turistični paket Skupino Slovencev, ki je šla ocenit primernost turističnega paketa na Madžarskem, so sestavljali dve dami in dva gospoda: Tatjana Hlačar, Srečko Urankar in Branka Lap iz občine Kamnik ter Ferdinand Starin iz Domžal. Vsi naši seniorji so zelo aktivni v različnih društvih in združenjih, organizirajo prireditve, izlete oz. tako in drugače oblikujejo življenje ljudi različnih generacij in ravno zaradi tega so bili izbrani. Šest dnevni program je obsegal ogled znamenitosti mesta Pecs in okolice, spoznavanje zgodovine tovarne rokavic in tovarne keramike, številne male razvojne zgodbe ter kulinarično popotovanje. Njihovo prostovoljno delo pa je potekalo v vrtcu in domu upokojencev. Vrtčevske otroke so naučili Jesensko pesem (Hruška debeluška) v Slovenskem jeziku in zapeli nekaj drugih pesmic, otroci pa so jih naučili nekaj plesov. Glina je bila povezovalni člen med našimi seniorji in varovanci doma upokojencev. Slednji so sprva bolj opazovali, nato pa začeli izdelovati izdelke. Gostitelji so nam povedali, da je naša ekipa z igranjem na harmoniko in petjem predstavljala našo kulturo kjerkoli se jim je ponudila priložnost; naši seniorji pa so po povratku izjavili, da je doživetje preseglo njihova pričakovanja.

         

Kako naprej? Rezultati projekta kažejo, da smo vsebino turističnega programa zasnovali dobro, ga je pa potrebno v nekaterih delih spremeniti. Glede na komentarje italijanskih seniorjev in tudi ugotovitve v drugih državah, je potrebno v program vključiti več prostega časa za samostojno raziskovanje krajev ter težavnost pohodov prilagoditi starostni skupini. Starejši iz vseh držav so se strinjali, da je lokalna kulinarika odlična, velikost porcij pa enostavno presega njihove zmožnosti. Spodbujanje turizma izven glavne sezone je za območje Kamnika zelo pomembno in starejši gostje so ena ključnejših ciljnih skupin. Prav tako so vsi vključeni deležniki s področja turizma in organizacije za starejše zainteresirani za izvedbo programa tudi v 2017, projekt pa podpira tudi Občina Kamnik.

mag. Vesna Erhart Jarina z.o.o.