OSTANITE DOMA.
LOKALNE DOBROTE VAM PRIPELJEMO NA DOM!

Preverite naše žaklje dobrega!

naslvni žaklej
  • "V Vrtcu Litija se trudimo pripravljati čim bolj zdravo prehrano. Menimo, da je lokalno pridelana hrana sveža, naravno dozorela, zdrava in tudi boljšega okusa. Zadruga Jarina, s katero sodelujemo od leta 2007, je pomemben kamenček v mozaiku dejavnikov, ki omogočajo, da lahko v Vrtcu Litija držimo visok standard na področju prehrane in hkrati pripomoremo k ozaveščanju, ohranjanju ter izboljšanju zdravja otrok."

    Liljana Plaskan, ravnateljica

  • Igor Franca: “Prve oljke sem posadil pred petindvajsetimi leti”

    7. november 2021

    Zimzeleno drevo oljke, ki obrodi plod z istim imenom-oljka, najbolje uspeva v Sredozemlju, pod toplim mediteranskim soncem, kjer so zanjo najbolj ugodne razmere.

    S Slovenij tovrstne pogoje izpolnjujejo kraji na Primorskem, začenši s kraji v ožjem obalnem pasu, torej na Obali. Že tradicionalno se oljke prideluje v oljčnikih na nadmorski višini do 250 m, kjer so pogoji za pridelavo oljk najugodnejši. Izbirajo se sončne (južne ali jugozahodne), zračne lege, ki so manj obremenjene z vetrom in manj izpostavljene pozebi. Glavna pridelovalna območja so poleg Obale še Goriška in Vipavska dolina ter Goriška Brda.

    PREBERITE VEČ 

    Gianfranco Giassi: “S kakiji ravnajte spoštljivo”

    31. oktober 2021

    Kaki v jesenskih mesecih zažari v bogatih, toplo čarobnih oranžnordečih barvah, ki zbujajo pozornost. Gre za »eksotični sadež«, bolj poznan kot hrana bogov, ki izvira iz Kitajske, dežele daljnega vzhoda.

    PREBERITE VEČ 

    Tomaž Mis: “Kakovostno mleko je osnova za dobre mlečne izdelke”

    24. oktober 2021

    Kmetija Mis se razprostira po vzpetini vasi Zavrh, ki ima okoli 209 prebivalcev in spada med manjše vasi v okolici Ljubljane. Danes je njena glavna dejavnost prireja mleka, ki temelji na znanju in predanem odnosu do vzreje krav molznic, ki se ob prvi spomladanski otoplitvi že pasejo na komaj ozelenelih travnikih ob Misovi kmetiji.

    PREBERITE VEČ