Rože

ZAKLJUČEN PROJEKT JARINA RAZVIJA LOKALNI TRG

Projekt je bil podprt v letu 2019 iz Programa razvoja podeželja v okviru podukrepa 16.4. Podpora za horizontalno in vertikalno sodelovanje med udeleženci v dobavni verigi za vzpostavitev in razvoj kratkih dobavnih verig in lokalnih trgov. Med glavnimi cilji projekta je bilo povečati dostopnost in količino lokalne hrane v javnih zavodih, okrepiti koncept kratkih dobavnih verig ter dvigniti pomen in ugled lokalno pridelane hrane.

JABOLKA SO SLOVENSKA SUPER HRANA

Ugled in pomen lokalne hrane smo skupaj z rezultati projekta Jarina razvija lokalni trg predstavili lokalni javnosti in nacionalnim medijem na dogodku ob svetovnem dnevu jabolk 21, oktobra na lokaciji zadruga Jarina na Dobu pri Domžalah, Ulica 7. avgusta 9.

USPEŠNO SODELOVANJE Z OSNOVNO ŠOLO MILANA ŠUŠTARŠIČA V LJUBLJANI

Z namenom ozaveščanja mladih o pomenu lokalno pridelane in predelane hrane smo se na osnovni šoli  v popoldanskih urah, dne 26.9.2022 predstavili z ponudbo iz naše mreže 10 kmetij. Udeleženci so bili otroci in njihovi starši. Predstavili smo jim načine pridelovanja sadja, ki so ga lahko tudi okusili. Hkrati pa so imeli priložnost spoznati nas kot dobavitelja v okviru sheme šolskega sadja in zelenjave.

Projekt Jarina razvija lokalni trg sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje.

PROMOCIJA PONUDBE LOKALNIH KMETIJ NA GOSPODARSKEM RAZSTAVIŠČU

Zadruga Jarina  je predstavila ponudbo mreže desetih kmetij, ki sodelujejo v projektu Jarina razvija lokalni trg  na  Borzi Zelene verige na Gospodarskem razstavišču v petek, 9.9.2022. Številni vodje prehran so se odzvali našemu povabilu in se zglasili na našem razstavnem prostoru. Dogodek so organizirali številni partnerji v okviru projekta Robust.

Kako do ekološke hrane na krožnikih otrok in starejših?

O pomembnosti sadja in zelenjave pridelane na ekološki in integriran način se veliko piše in govori. Najbolj bistveno je vprašanje, kako lahko pride do krožnikov otrok in starejših? Obstaja možnost naročanja preko javnih shem glede na finančna sredstva, ki jih imajo različni javni zavodi. Za mnenje in izkušnje, smo prosili vodje prehrane treh različnih javnih zavodov, ki naročajo živila za otroke in starejše pri zadrugi Jarina. Aleksandra Koprivnikar, pionirka na področju lokalne samooskrbe, direktorica zadruge Jarina, dodaja: » Že šestnajst let z dnevno dostavo zdrave in lokalno pridelane hrano oskrbujemo številne javne zavode v osrednjeslovenski in zasavski regiji. Združujemo 80 slovenskih kmetij, ki so zakladnica zdrave prehrane.«

PREBERITE VEČ

Janko Krošelj, družinska kmetija Krošelj: Skrb za otroke nas je spodbudila k pridelavi eko jagod

Družinska kmetija Krošelj se nahaja v neposredni bližini Artič, ki z 217 metri nadmorske višine v Občini Brežice velja daleč naokoli za kraj, poznan po pridelavi najkvalitetnejšega sadja pri nas. Pisalo se je leto 1988, ko so na domači kmetiji posadili prve sodobne nasade jabolk, trenutno pa se s pridelavo sadja ukvarja že četrta generacija družine Krošelj. V urejenih nasadih jablan, breskev, češenj, jagod, malin, sliv in hrušk, se skoraj vsako leto pridruži še kakšna nova vrsta sadja. In ker verjamejo v naravi prijazen način pridelave, določeno sadje in zelenjavo že vrsto let gojijo na ekološki način.

PREBERITE VEČ

Andreja Kovač, Eko kmetija in sirarna Vovše: “Naš ovčji jogurt je kremast, hranljiv in zelo okusen”

Andreja in Leopold Kovač sta ekološkemu načinu kmetovanja predana in zavezana že vse tja od leta 2000, ko sta vzela v najem veliko visokogorsko kmetijo pod Grintovcem. Kljub temu, da jima kmetovanje ni bilo položeno v zibko, saj se je Leopold usmeril v kuharske vode, Andreja pa si je izbrala poučevanje, sta sčasoma ugotovila, da jima je v trdih naravnih razmerah kmetijstvo »zlezlo pod kožo«. Zaradi nasprotujočih si interesov in razhajanj z lastniki, sta se mlada zakonca odločila poiskati drugačno rešitev in se podala na iskanje kraja, kjer bi lahko nadaljevala z že vpeljano dejavnostjo – predelavo ovčjega mleka in sočasno tudi uresničila svojo življenjsko željo, živeti v naravi in z naravo. Čeprav naj bi bila Slovenija dežela s številnimi zapuščenimi kmetijami, sta v času, ko sta iskala novo domovanje, naletela na številne izzive. Zaradi sprtih dedičev in različnih želja le teh, ni bilo velikega interesa za prodajo kmetij in tudi sama sta imela omejena finančna sredstva.

PREBERITE VEČ

Natalija Pelko: “Delo z zemljo je zahtevno in rezultati niso vidni takoj”

Samooskrba. Lokalna samooskrba. Gre za besede, ki so v zadnjem času, kot odgovor na dogajanje na svetovnih trgih in spreminjajočih se razmerah v bližini, vse pogosteje našle mesto v številnih medijih.

PREBERITE VEČ 

Veronika Švigelj: Ekološke sadike zelenjave so že v ponudbi

Ob robu Ljubljanskega barja, natančneje v Občini Vrhnika, leži naselje Mirke. Gre za gručasto vas, kjer se nahaja ekološka kmetija Švigelj, znana zelenjadarska kmetija s tradicijo vzgoje ekoloških sadik zelenjave. Januarja so začeli gojiti ekološke sadike vrtnin, ki jih bodo imeli v ponudbi vse tja do julija. Ekološka kmetija je sezonsko naravnana, kar pomeni, da imajo v spomladanskem času v ponudbi ekološke sadike zelenjave, na njivah pa imajo posajenega največ česna, čebule, zelja in pa repe, ki jih strankam kot ozimnico ponudijo jeseni in pozimi.

PREBERITE VEČ 

Bogdan iz ekološke kmetije Brhanovi: “Ekološko zelenjavo pridelujemo v naravi s srcem”

Ekološka kmetija Brhanovi se nahaja v neokrnjenih Brkinih Obalno-kraške regije, na 656 m nadmorske višine. Na domačiji v sožitju živijo tri generacije, ki z ljubeznijo, predvsem pa s spoštovanjem narave pridelujejo ekološko sezonsko zelenjavo. Srčno verjamejo v vračanje k naravi, k naravnih koreninam, ker na tovrstni način, na dolgi rok, ohranjamo naravo in tudi nas same. In sicer z bolj zdravo, ekološko organsko prehrano iz narave.

PREBERITE VEČ 

|< <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...  /12 >> >|