Jabolke

Mateja Dervarič: “Sezona obiranja ameriških borovnic je v polnem teku”

Na kmetiji Dervarič imajo v teh dneh polne roke dela. Sezona obiranja ameriških borovnic je v polnem teku, zaradi česar so tri generacije zavihale rokave, združile moči in se po svojih najboljših močeh, v zgodnjih jutranjih urah lotile obiranja malo manj kot 1400 sadik ekološko ameriških borovnic, ki jih bodo še čisto sveže ponudili potrošnikom.

PREBERITE VEČ 

Kmetija Pleško: “Jej dobro, živi preprosto in smej se pogosto!”

Je moto, ki ga živi, zagovarja in v katerega z vsem srcem verjame družina Pleško. Na manjši vzpetini nad Otočcem, v bližini Lutrškega sela, se nahaja kmetija, ki ponuja sadje in svežo slovensko domačo zelenjavo iz integrirane pridelave. Oče Janez in mama Joži, ki sta se s pridelavo zelenjave začela ukvarjati pred 30 leti, ostajata v ospredju tako pri prodaji, kakor tudi kmetovanju, medtem, ko je sin Robi kot naslednik sprejel odločitev, da se bo kmetovanju posvetil tudi poklicno. Skupaj z ženo Mojco in tremi otroki, pri delu, ki ga ne zmanjka tako rekoč vse leto, po svojih najboljših močeh ter s skupnimi močmi nadaljujejo tradicijo kmetije Pleško, ki se je iz živinoreje leta 1988 z zasaditvijo prvega hektarja jabolk preusmerila v pridelavo zelenjave in pa sadja.

PREBERITE VEČ 

Varna hrana je pomembna za vse nas

»Varna hrana danes, za zdravo prihodnost« je vodilo letošnjega svetovnega dne varstva hrane, ki ga od leta 2019 obeležujemo 7. junija.

Jordan Drnovšček: “Zjutraj so jagode najslajše”

Vasica Vedrijan je kraj, kjer domačinom, mimoidočim in pa obiskovalcem, ob lepem vremenu pogled seže vse tja do širnega morja in pa lepot alpskega sveta. Gre za višje ležeči predel Brd, kjer se nahaja kmetija Drnovšček. Na domačiji se že vrsto desetletij profesionalno ukvarjajo s kakovostno pridelavo različnih vrst sadja, ki zori od spomladi, pa vse tja do pozne jeseni. Kakor nekoč, tako tudi danes, se na kmetiji ukvarjajo pretežno s sadjarstvom. Na tovrsten način nadaljujejo dediščino in pa tradicijo ponudbe skrbno pridelanega in ročno obranega, dnevno svežega sezonskega sadja.

PREBERITE VEČ

SREČANJE Z ANTONOM KOMATOM NA TEMO PREHRANSKE SUVERENOSTI LOKALNE SKUPNOSTI

Vabljeni na srečanje z edinstvenim sogovornikom Antonom Komatom v petek, 4. junija 2021, ob 18.00, na vaški vrt na Trgu sv. Urha v Smledniku.

Pridite vsi, ki vas zanimajo prehranska suverenost lokalne skupnosti in posledice korona krize na lokalno ekonomijo in preživetje ljudi. Zanimivo bo!

 

Aleksij Mavrič: “S pomočjo družine je delo v sadovnjaku prijetnejše”

Na visokogorski kmetiji Mavrič, ki se nahaja v Kojskem v Goriških brdih, gospodar Aleksij skupaj z ženo Dolores in dvema sinovoma ter bodočima nevestama, z izjemno predanostjo, energičnostjo, strastjo, zagnanostjo in pa bogatim znanje ter izkušnjami o sadjarstvu, prideluje in predeluje kakovostno briško sadje.

PREBERITE VEČ!

Leopold Miš: “V veselem pričakovanju špargljev”

Pisalo se je leto 2004, ko se je Leopold Miš, odločil za prvi nasad ekoloških jabolk na domači kmetiji Eko Miš na Gorjuši, ki jo je v vodenje in upravljanje prevzel od staršev. Opustil je živinorejo in se po prijateljevem zgledu, s katerim sta in še vedno delita ljubezen do jadranja, odločil za ekološko proizvodnjo jabolk. »In tako se je začelo,« poudarja sogovornik, ki ima danes 4,5 ha nasada ekoloških jabolk in hrušk, katerim je dodal še cca 92 ha njive, namenjene gojenju špargljev. V družini so izjemni ljubitelji špargljev, ki jih s pomočjo različnih receptov, v sezoni pojedo tudi do 30 kg, zato je bila odločitev za njihovo gojenje nekaj povsem naravnega. V tem času pa se je tudi odnos ljudi do špargljev izjemno spremenil.

PREBERITE VEČ!

ZANESITE SE NA DOMAČE! ZDAJ PRIDE TUDI NA DOM.

Ostanite doma. Naročite pridelke lokalnih kmetov, vrtnarjev, mlinarjev z dostavo na dom! Vzpostavili smo spletno prodajalno, v kateri lahko izbirate med različnimi žaklji kakovostne domače hrane. Na območju Dola pri Ljubljani, Trzina, Kamnika, Domžal in Ljubljane vam izbrana živila dostavimo na dom. Preverite, kaj je v žakljih Dobro jutro ali Domači vrt, kaj v Bio žaklju iz mlina, kaj v Prazničnem žaklju. Vstopite v spletno prodajalno

Bodi drzen, vztrajen, se povezuj in imej zgodbo – da uspeš kot podjetnik v zeliščarstvu

Uspeti kot podjetnik v zeliščarstvu pomeni imeti drzno idejo, trdo garati in vztrajati, se nujno povezovati, imeti zgodbo, obvladati promocijo. Potem uspeš. Ministrica za kmetijstvo je pozvala, naj se zeliščarji povežejo in povedo, kaj potrebujejo. Sredstva za to Evropa ima. In moramo jih po njenih besedah pravilno izkoristiti. Festival se bo zaključil danes popoldne.

|< <<  1 2 3 4 5 6 7 8  >> >|